CARA MEMASAK PMC UNTUK MASKER/ MINUM

Cara memasak rumpai laut untuk dibuat masker dan diminum




    kolagenlaut.blogspot.com
  1. Basuh rumpai laut, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali.
  2. Rendam rumpai laut yang telah dibasuh semalaman (rendam 5-8jam). 
  3. Basuh rumpai laut lagi, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
  4. Nisbah air,  100gram rumpai laut = 2.5 liter air kosong
  5. Masak dengan api yang perlahan selama 30 minit. Kacau sehingga hancur
  6. Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais
  7. Kolagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.

Perhatian: Utk mengurangkan rasa hanyir rumpai laut, rendam rumpai laut dgn daun pandan atau asam keping  atau letak sehelai daun pandan semasa memasak rumpai laut.

0 comments:

Post a Comment

 
Pure Marine Collagen, Rumpai Laut Sabah © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects